El tomàquet de Montserrat és el tomàquet autòcton del Bages per excel•lència, presenta diverses subespècies com el tomàquet rosa del Cardener o de Mura. L’origen d’aquesta varietat prové de la família de Joaquim Campos d’Olesa de Montserrat. Degut a la saturació del mercat, el Tomàquet de Montserrat va patir una època en la qual gaire bé no és cultivava. Ara, per sort, ha tingut una remuntada i torna a ser un producte bastant fàcil de trobar al mercat.

La varietat local de Tomàquet rosa del Cardener, rosat, buit i tatdà, s’ha cultivat típicament a la zona del Mig Cardener, un dels seus atractius estivals típics. És una varietat molt uniforme pel que fa a les característiques, i molt ben adaptada a la zona i metodologia de cultiu, donant uns fruits bons i grans.

El Tomàquet rosa de Mura, de la mateixa espècie que el tomàquet rosa del Cardener, les característiques d’aquesta varietat vénen donades pel microclima de les Valls del Montcau, per l’aigua provinent de les fonts que hi ha situades dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i per la composició de la seva terra

El Tomàquet “Mamella de monja”, varietat autòctona de Manresa, és conrea com la majoria de tomàquets al maig i el seu punt àlgid de producció arriba cap al juliol. La mida d’aquestes peces pot arribar a ser considerable (fins a 2 kg per peça), i destaca, en les seves formes, per un cul punxegut.