La Taula de l’Oli del Bages
Uns anys cap aquí, un seguit de petits productors repartits per diferents punts del Bages estan esmerçant esforços en la recuperació del cultiu d’olivera.
Des del Consell Comarcal es du a terme un acompanyament i seguiment als productors d’oli per establir les bases d’un treball col·lectiu i d’acord amb un denominador comú: la valorització i promoció de les varietats locals i els seus olis singulars i de qualitat.
Els objectius comuns de la taula són donar a conèixer les varietats locals, definir paràmetres de qualitat, promocionar els olis de qualitat al territori, elaboració d’un relat comú, oferir ofertes d’oleoturisme, etc.
És una taula dinàmica, oberta a tots aquells productors d’oli que treballen amb les varietats locals d’oli amb la voluntat de col·laborar i treballar plegats, colze a colze, amb una mateixa visió.
Si ets productor d’oli del Bages i no formes part de la taula, contacta amb nosaltres!
Els olis del Bages i les varietats locals
La comarca del Bages compta segons dades oficials amb 213 ha amb una producció de 258 t d’oli. Les dades oficials reflectides a la DUN (2015) posen en evidència que són tres les varietats que predominen a la comarca i són per ordre d’importància en superfície conreada la varietat ‘Arbequina’, la ‘Corbella’ i la ‘Verdal de Manresa’. La varietat ‘Arbequina’ és la més plantada a tot Catalunya i gairebé totes les comarques catalanes hi té presència. La
varietat ‘Corbella’, a més de trobar-la en aquesta comarca la podem trobar dispersa per les comarques de la Segarra, La Noguera, Solsonès, l’Alt Urgell, fins a arribar al Pallars Jussà, on rep el nom de ‘Llargueta’.
La varietat ‘Verdal de Manresa’ presenta sinonímia entre les diverses comarques on és conreada. Les dades moleculars realitzades a l’IRTA posen de manifest que la varietat ‘Vera’ o ‘Beres’ present a la comarca del Baix Llobregat i a l’Anoia és la mateixa varietat anomenada ‘Verdal de Manresa’ al Bages, i que la ‘Vera’ o ‘Vera Fina’ de les comarques vallesanes n’és una altra de diferent. La varietat ‘Verdal de Manresa’ o ‘Vera del Montserratí’ també està present a les comarques vallesanes i rep el nom de ‘Tinenta’ i s’estén fins a la comarca de la Selva.
Varietat Corbella
Varietat àmpliament difosa en el Centre-Nord de Catalunya. Olivera vigorosa, productiva i poc anyívola, de maduració primerenca i homogènia, ben adaptada als freds rigorosos. Varietat de port obert amb una canòpia compacta. Fulla llarga amb forma el·líptica-lanceolada. Fruit de mida mitjana i de forma allargada, asimètric, d’àpex arrodonit i base truncada, sense mucró, escasses i petites lenticel·les, el fruit a la maduració és de color negre. Pinyol de pes mig i de forma allargat, asimètric, d’àpex i base punxegut i amb presència de mucró. Varietat productiva i regular. El contingut en oli és mitjà-baix. L’oli de collita avançada té un fruitat verd intens, rics en aromes secundàries amb connotacions secundàries de tipus vegetal (principalment fonoll i nous verdes) i notes de poma, en boca són picants i amargs, amb una astringència força evident tot i que presenta un nivell de dolçor suficient per a millorar la seva acceptabilitat. En canvi l’oli elaborat a partir de fruit sobremadur és un oli molt aromàtic, amb connotacions diverses de fruites madures, de pomes i d’herbes, en boca és molt dolç i suau, poc amarg, amb un picant lleuger i sense astringència. L’oli de l’oliva madura té una estabilitat baixa, cosa que cal tenir present a l’hora d’emmagatzemar-lo; però si és de collita avançada, la vida útil és força més llarga.
Varietat Verdal Manresa
Varietat difosa per la Catalunya central. Olivera mitjanament vigorosa de port semi-erecte i de maduració tardana. Fulla el·líptica-lanceolada de mida mitjana. Fruit de mida mitjana i de forma ovoidal, d’àpex arrodonit i base truncada, sense mucró, abundants i petites lenticel·les, el fruit a la maduració és de color vermell-vinós. Pinyol de pes elevat i de forma el·líptic, lleugerament asimètric, d’àpex arrodonit i base punxegut i amb presència de mucró. Varietat productiva i regular, androestèril. Produeix un oli amb un contingut alt en polifenols, la qual cosa li confereix una vida útil llarga a l’oli. És un oli de fruitat verd intens amb un amarg, picant i astringent ben marcats, tot i que manté suficient nivell de dolçor per compensar. Aromes secundàries de tipus verd suau, amb predomini de notes de fonoll i fruits secs.