Guies del Rebost del Bages

En el marc de la Festa del Tomàquet, el passat dia 20 de juliol, es va presentar  la cinquena guia del Rebost del Bages —projecte adscrit a la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona— dedicada a la col verda manresana. L’acte va tenir lloc a la seu de la Fundació Alícia al Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages).

El regadiu de Manresa no s’entendria sense les seves cols, grosses i de fulla dura. Són sempre molt gustoses, però, sobretot, quan el fred del clima continental les fa tornar d’un to morat.

Una varietat que, tot i que no s’ha adaptat a les tendències de les prestatgeries dels supermercats, ha superat les exigències dels millors paladars del Bages.

Durant la jornada, els assitents van poder conèixer de primera mà les característques d’aquest fanàtastic producte de l’horta d’hivern. En Nil Puig, pagès de l’Hort del Puig i membre del Rebost del Bagesva revelar els millors consells i trucs per a poder cultivar la col verda, un procès que s’inicia precisament al mes de juliol i que s’allarga fins mitjan de març.

Com amfitrions de l’acte, la Biòloga i responsable de projectes d’innovació d’Alícia, l’Adriana Gálvez, va esmentar les qualitats nutritives de la col verda manresana. Unes explicacions que van ser completades amb un showcooking i posterior tast de diferents plats, com ara: xucrut, farcellets, escudella o trinxats; receptes recollides a la Guia de la col verda manresana.

L’acte va culminar amb una visita guiada als Horts del Monestir de Sant Benet, d’on tothom va poder marxar  amb un planter de col verda manresana per a casa seva.