Aquesta jornada formativa, celebrada el 22 d’octubre de 2024 i impulsada pel Pla de Transferència Tecnològica 2024 de la Generalitat de Catalunya, es va dirigir a pagesos i altres professionals del sector hortícola. L’objectiu de la jornada va ser compartir coneixements i estratègies per adaptar-se als reptes del canvi climàtic. La iniciativa va presentar pràctiques innovadores com la reducció del treball del sòl i l’ús de restes vegetals riques en lignina, tècniques que contribueixen a millorar la fertilitat natural del sòl, augmenten la seva capacitat de retenció d’aigua i afavoreixen el segrest de carboni, promovent una agricultura més sostenible i regenerativa.
Estratègies i Maquinària per a una Agricultura Regenerativa
Durant la jornada Gilad Buzi (expert en tècniques de mínima llaurada) va exposar com havia aconseguit reduir el llaurat en un 90-95% gràcies als bancals semipermanents, que afavoreixen una estructura de cultiu estable i menys dependent de fertilitzants externs. Els passadissos entre bancals s’omplien de trinxat de branca, que, al cap de pocs mesos, es transformava en compost, aportant nutrients al sòl de manera natural.
A més, es va fer una demostració de maquinària adaptada per treballar amb una intervenció mínima. Es van presentar eines com la trituradora de ganivetes, la fresa vertical i la grada de pues flexibles, que permeten conservar la vida i estructura del sòl, mantenint la seva salut i longevitat.
Accés Sostenible a Recursos Locals
Es va destacar la importància d’abastir-se de trinxat de branca de forma accessible i sostenible, ja fos comprant-lo, demanant-lo a jardiners locals o produint-lo a partir de pràctiques d’agroforesteria. En aquest sentit, es va subratllar que la col·laboració entre pagesos, tècnics i administracions era essencial per facilitar la gestió de recursos locals, com les restes de poda urbana, i establir una xarxa que permetés l’ús eficient dels residus en benefici de l’agricultura.
Sensibilització del Consumidor
Finalment, es va posar èmfasi en la transmissió d’aquests coneixements i en l’ús del màrqueting com a eines clau per comunicar als consumidors el valor ambiental i social d’aquestes pràctiques, sensibilitzant-los sobre la importància de consumir productes hortícoles sostenibles. Amb la participació de 66 persones d’àmbits diversos, la jornada va esdevenir un punt de trobada per a un sector compromès amb una agricultura resilient, que respongui als reptes climàtics del segle XXI.
Pots llegeix-ne més en aquest dossier