Cuiners dels Fogons Gastronòmics del Bages

Fa més de 36 milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer amb aixecament dels Pirineus… us convidem a descobrir l’extraordinari patrimoni geològic, històric i cultural de la comarca del Bages a través de les seves Rutes Gastronòmiques.
Mapa de les Rutes Gastronòmiques

Descobreix les Rutes Gastronòmiques en companyia dels Fogons del Bages

Inspirant-se en la geologia, el col·lectiu de cuina Els Fogons Gastronòmics del Bages, format per 26 restaurants, ofereix el bo i millor de la gastronomia de la comarca a partir dels productes de proximitat i de temporada del Rebost del Bages. D’aquesta forma, gastronomia i geologia s’uneixen amb l’objectiu de promocionar la cuina del Bages mitjançant les rutes gastronòmiques del Geoparc de la Catalunya Central, que busquen aprofitar els punts d’interès geològic i miner com a reclam turístic per donar a conèixer la gastronomia de la comarca. Els restaurants dels Fogons del Bages ofereixen al llarg de l’any quatre temporades gastronòmiques: ‘temps de matança’, ‘temps de bacallà’, ‘temps de poti poti’ i ‘temps de bolets’, on destaquen el productes autòctons de la comarca com el Porc Ral d’Avinyó, l’Albergínia Blanca o el cigronet de Mura.
La iniciativa busca donar a conèixer la gastronomia bagenca gràcies a l’estreta col·laboració dels productors agroalimentaris i els restauradors de la comarca, aprofitant l’excel·lent varietat i qualitat de productes que conjuguen paisatge, història i gastronomia del territori. Una mostra d’aquesta combinació paisatge-gastronomia són les postres del Geoparc, unes postres elaborades a partir de diversos ingredients representatius del Bages (mató, sal, vi i fruits secs) on cada restaurant fa la seva pròpia creació aconseguint una diversitat de formes i textures comparable a la mateixa diversitat que ofereix la geologia del Bages. Algunes exemples d’aquestes postres són:
  • Crep de mató amb avellanes, al restaurant Can Ladis.
  • Mató del Bages dues textures amb fruits secs, pedres farcides i clorades amb reducció de picapoll negre, al Rosamar.
  • Esfera de mató amb moscatell, fruits secs i cireres, a Ca l’Aligué.
  • Mousse de mató de Montserrat amb fruits secs garrapinyats i Aigua de la Llum, a l’Hostal del Camp.
  • Tosca de Mura (pa de sucre i mel amb mató), de Cal Carter.

 

Geoparc - BannerQuè és el Geoparc?
El Geoparc de la Catalunya Central, que abarca l’àmbit territorial de la comarca del Bages i el municipi de Collbató, treballa activament per la protecció del seu patrimoni geològic i miner amb l’objectiu d’integrar-lo dins una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.

El Geoparc de la Catalunya Central és un projecte vertebrador que posa en valor els atractius geològics i miners del territori així com els actius turístics sota un denominador comú, el geoturisme, amb una oferta turística interessant i de qualitat que integra cultura, natura, geologia, mineria i gastronomia. Cal entendre el geoturisme com aquella activitat que sustenta, o fins i tot millora, el caràcter geogràfic d’un territori, com és la seva cultura, medi ambient, patrimoni i benestar dels seus residents. La idea de millora sostenible permet el desenvolupament basat en el trets identitaris i propis del territori:

  • Singularitats excepcionals com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre o els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç de Munt, dos Parcs Naturals de peculiar paisatge.
  • La Conca Potàssica Catalana, que és un exemple de rellevància mundial de la sedimentació de roques evaporítiques marines, amb minerals com l’halita (sal comú) i silvita (potassa), formades fa uns 37 milions d’anys en un context tectònic espectacular: l’aixecament dels Pirineus.
  • Un museu de geologia que va més enllà d’un museu clàssic perquè, a part de mostrar col·leccions representatives de minerals, roques i fòssils, s’hi ensenyen les utilitats que tenen aquests materials geològics per les persones.
  • Un total de 46 punts d’interès geològic i miner.
  • Un ampli teixit empresarial de més de 400 empreses vinculades de forma directa amb el turisme.

El Geoparc de la Catalunya Central no et deixarà indiferent. Vine i descobreix-lo a través de les seves Rutes Gastronòmiques!

 joyas de pandora